LUME DREAPTĂ FĂRĂ CELE ZECE PORUNCI

Puteţi să vă imaginaţi o lume nouă fără Cele Zece Porunci? Numai gândul la acest lucru i-ar îngrozi pe mulţi oameni religioși. Ei consideră că dacă acest lucru ar avea loc, moralitatea ar fi spulberată. Dar poate vă întrebaţi: «Ar putea exista o lume dreaptă fără Cele Zece Porunci? Comparând-o cu „această lume rea prezentă" ar fi o lume mai bună? »

Fără îndoială, lumea din prezent nu respectă Cele Zece Porunci. De fapt, niciodată lumea, în general, nu a fost sub Cele Zece Porunci. Acest lucru este consemnat în Psalmul 147:19, 20: ”El (Dumnezeu) descoperă … lui Israel, legile și poruncile Sale. El n-a lucrat așa cu toate neamurile și ele nu cunosc poruncile Lui.”

Simplul fapt că Decalogul, aşa cum sunt numite Cele Zece Porunci, nu a fost dat întregii omeniri nu reprezintă motivul pentru răutatea oamenilor. Prezența și cunoașterea Decalogului nu împiedică lumea să comită păcate. Amintiţi-vă că Cele Zece Porunci au fost o parte a codului legii pe care Dumnezeu l-a dat evreilor prin Moise. Doar simpla auzire a acestor porunci nu i-a transformat automat pe evrei într-o naţiune dreaptă. Pentru a deveni o națiune dreaptă, evreii trebuiau să îndeplinească o condiție foarte importantă, aceea de a împlini poruncile cuprinse în lege: „Căci nu cei ce aud legea sunt drepţi înaintea lui Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptăţiţi" — Rom. 2:13.

La nouă sute de ani după ce au primit acel cod de legi, Iehova Dumnezeu a spus prin profetul Său Ezechiel: „Eu i-am scos din ţara Egiptului, şi i-am dus în pustie. Le-am dat legile Mele şi le-am arătat poruncile Mele, pe care dacă un om le împlinește [deci, trebuie nu doar să le audă, ci să le și împlinească] va trăi prin ele." (Ezechiel 20:10-12, ASV)

Dumnezeu i-a avertizat pe izraeliți că îi va da în mâinile duşmanilor lor păgâni dacă nu vor respecta legământului legii. Dar ei nu au luat aminte. În loc să îndeplinească legile drepte ale lui Dumnezeu, inclusiv Cele Zece Porunci, ei s-au răzvrătit împotriva lui Iehova și împotriva legilor Sale drepte, și au imitat obiceiurile popoarelor păgâne care erau în jurul lor.

„De aceea", zice Iehova Dumnezeu, „le-am dat şi legi care nu erau bune şi judecăţi prin care nu puteau să trăiască. Şi i-am pângărit prin darurile lor de mâncare, pentru că au trecut prin foc pe toţi întâii lor născuţi, ca să-i pustiesc, pentru ca să ştie că Eu sunt Iehova." (Ezechiel 20:25, 26, AS). Aceasta nu înseamnă că Dumnezeu le-a dat o lege care nu era bună. Toate legile lui Dumnezeu sunt bune. Atunci ce vrea să spună Iehova prin cuvintele: ”le-am dat şi legi care nu erau bune şi judecăţi prin care nu puteau să trăiască”? Dumnezeu s-a referit la faptul că, după ce evreii s-au abătut de la legea Sa dreaptă (nu numai de la Cele Zece Porunci), i-a lăsat să meargă după voia inimii lor. Iehova le-a permis să adopte judecata, adică modul de gândire al păgânilor, și legile acestora care nu erau bune şi prin păzirea cărora ei nu puteau câştiga viaţă. Psalmul 81:11, 12 declară în această privință: „Poporul Meu n-a ascultat glasul Meu; Israel nu M-a ascultat. Atunci i-am lăsat în pofta inimilor lor; și au umblat în sfaturile lor". Iar apostolul Pavel scrie : „De aceea Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor... Dumnezeu i-a lăsat pradă unor patimi scârboase... Şi fiindcă nu le-a plăcut să-L păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite". (Rom. 1:24-28).

Decalogul singur nu poate produce o lume dreaptă, în pofida dreptăţii lui.   Aşadar, Cele Zece Porunci nu i-au transformat pe evrei într-o naţiune dreaptă, nici nu au convertit lumea.

Faptul că lumea nouă promisă de Dumnezeu va fi o lume dreaptă fără ”repunerea în drepturi a Celor Zece Porunci” este dovedit de scrierile inspirate ale urmaşilor credincioşi ai lui Cristos. Biblia arată clar că legământul vechi al legii, încheiat de Dumnezeu cu evreii (inclusiv Decalogul), a fost anulat definitiv odată cu moartea lui Isus Cristos. (A se vedea Efeseni 2:11-18 şi Coloseni 2:13-17).

Prin urmare, urmaşii lui Cristos nu se află sub rânduielile și poruncile vechiului legământ al legii. Cu toate acestea, ei nu urmează un curs al păcatului. Ei trebuie să rămână neprihăniți înaintea lui Dumnezeu, dar nu prin respectarea poruncilor vechiului legământ al legii. Atunci cum pot rămâne neprihăniți? Apostolul Pavel răspunde: „Fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Cristos, am crezut şi noi în Cristos Isus, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţa în Cristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii." – Galateni 2:16. „Faptul că niciun om nu este îndreptățit prin lege înaintea lui Dumnezeu, este evident: căci, Cel drept va trăi prin credinţă. Şi legea nu se întemeiază pe credință, ci ea spune: Omul care face aceste lucruri va trăi prin ele. Cristos ne-a răscumpărat din blestemul legii, fiind făcut blestem pentru noi; după cum este scris: Blestemat e oricine care este atârnat pe lemn". (Gal. 3:11-13, AS).

Deoarece legământul legii nu a avut drept rezultat dreptatea în Israel, nu înseamnă că legea nu era bună. Mai degrabă, legea i-a făcut conştienți pe evrei cu privire la păcat. Dacă analizăm ultimele cinci porunci ale Decalogului, vom observa că acestea sunt formulate într-o manieră negativă. Ce denotă acest lucru? Că ele se adresau unui popor înclinat spre păcat, adică înclinat spre lucrurile incorecte interzise de acele porunci. Prin urmare, oamenii care încearcă să-i determine pe creştini să respecte Cele Zece Porunci, încearcă să fie învățători ai legii fără a înțelege relația creştinilor cu dreptatea. Acest aspect îl scoate în evidență Pavel, atunci când spune: „Ei vor să fie învăţători ai Legii şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc. Căci ştim că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fărădelege şi nesupuşi, pentru cei nelegiuiţi şi păcătoşi, pentru cei fără evlavie, necuraţi, pentru ucigătorii de tată şi ucigătorii de mamă, pentru ucigătorii de oameni, pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vânzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strâmb şi pentru orice este împotriva învăţăturii sănătoase, potrivit cu Evanghelia slavei fericitului Dumnezeu care mi-a fost încredinţată mie." (1 Tim. 1:7-11). Prin urmare, aceste legi negative sunt destinate persoanelor nedrepte, de genul celor de mai sus. Ele nu au fost niciodată adresate creştinilor, nici nu li s-au aplicat lor.

Cu toate acestea, nu se poate spune că Cele Zece Porunci nu erau bune şi de folos pentru zilele lor. Scopul pentru care Dumnezeu a dat legea poporului Israel era acela de a călăuzi pașii izraeliților pe calea adevărului până avea să vină Sămânța promisă, prin care urmau să primească binecuvântările. În lipsa acestei îngrijiri din partea lui Dumnezeu, evreii s-ar fi întors de la Iehova și ar fi pierdut privilegiul de a constitui ramura genealogică prin care urma să vină Sămânța. (Galateni 3:18, 19)

Unii oameni sinceri se pot întreba: ”Cum se pot înfrâna creștinii de la practici nepotrivite fără poruncile restrictive ale Decalogului? Nu sunt ei ispitiţi să se lase pradă păcatului şi răutăţii?

Apostolul Pavel răspunde la aceste întrebări astfel: „Mai mult, legea a intrat [prin Moise] pentru ca greşeala să se înmulţească. Dar unde s-a înmulţit păcatul, harul s-a înmulţit şi mai mult; pentru ca după cum păcatul a domnit spre moarte, tot aşa şi harul să domnească prin neprihănire pentru viaţă veşnică prin Isus Cristos, Domnul nostru. Ce vom zice atunci? Să continuăm în păcat, pentru ca să se înmulţească harul? Nicidecum. Cum să mai trăim noi, care suntem morţi faţă de păcat, în păcat? De aceea să nu lăsaţi ca păcatul să domnească în trupul vostru muritor, ca să mai ascultaţi de poftele lui. Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră; pentru că nu sunteţi sub lege, ci sub har. Ce urmează de aici? Să păcătuim pentru că nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum. Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire? Dar mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, pentru că, după ce aţi fost robi ai păcatului, aţi ascultat acum din inimă de dreptarul învăţăturii pe care aţi primit-o. Şi prin chiar faptul că aţi fost izbăviţi de sub păcat, v-aţi făcut robi ai neprihănirii.”— Rom. 5:20, 21; 6:1, 2, 12, 14-18.

Fiind eliberaţi de jugul legământului legii şi fiind făcuţi liberi în Cristos, urmaşii Lui acţionează sub „legea libertăţii" şi îşi manifestă dragostea faţă de Iehova cu toată mintea, inima, sufletul şi puterea lor. Acest lucru ei îl manifestă prin urmarea dreptăţii şi prin dăruirea în serviciului Său.

„Legea libertăţii" nu înseamnă o autorizare pentru a face nedreptatea: „Voi, care voiţi să fiţi socotiţi neprihăniţi prin Lege, v-aţi despărţit de Cristos și aţi căzut din har. Căci, în Isus Cristos, nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur n-au vreun preţ, ci credinţa care lucrează prin dragoste. Căci, fraţilor, voi aţi fost chemaţi la libertate; numai nu folosiţi libertatea ca un prilej să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste. Căci toată legea este împlinită într-un singur cuvânt, şi anume: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi... Umblaţi în spirit, şi nu împliniţi pofta trupului... dacă sunteţi conduşi de spirit, nu sunteţi sub lege. Şi faptele trupului sunt acestea: curvia, adulterul, necurăţia, desfrânarea, idolatria... invidiile, uciderile, beţiile, îmbuibările, și altele asemănătoare cu acestea ... cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Dar rodul spiritului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea poftelor; împotriva acestora nu este lege”. (Gal. 5:4, 6, 13-23).

Spiritul lui Dumnezeu în poporul Său consacrat este suficient de puternic să producă aceste roade ale dreptăţii fără Cele Zece Porunci. — Rom. 13:8-10. Astfel, pe drept se poate afirma că o lume formată din asemenea creaturi credincioase, care produc roadele spiritului, este o lume dreaptă fără Cele Zece Porunci.

 

Folosim fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experienţă mai bună online și pentru a îmbunătăți acest site. Continuând să utilizați acest site, vă dați consimțământul asupra utilizării cookie-urilor.
Află mai multe detalii despre cookie-uri în sectiunea Politica de Cookies, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.